top of page
Search
  • Ecoweather

2 Φεβρουαρίου: Η Μέρα της Μαρμότας, η πιο αστεία μετεωρολογική πρόγνωση, γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ


Ημέρα της Mαρμότας σήμερα στις ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο από το 1886, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται το πρωί της 2ης ημέρας του Φεβρουαρίου, στο Πανξατόνι της Πενσιλβάνια για να παρακολουθήσουν το συμπαθέστατο ζωάκι, που φέρει την ονομασία μαρμότα, (είδους σκίουρου) το οποίο προβλέπει τον καιρό για τις επόμενες εβδομάδες.

Τι είναι όμως αυτή η παράδοση για τους Αμερικάνους και γιατί μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι στη μικρή πόλη της Πενσιλβάνια ;

για να δουν από κοντά την πιο αστεία... μετεωρολογική πρόβλεψη!

Σύμφωνα με την παράδοση, αν η μαρμότα, ο Φιλ, δει τη σκιά της, τότε ο χειμώνας θα διαρκέσει για περίπου άλλες έξι εβδομάδες. Αν έχει συννεφιά και δεν τη δει, τότε ο ερχομός της άνοιξης θα έρθει γρηγορότερα.

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, και είναι μία ετήσια παράδοση που έφθασε στις ΗΠΑ από Γερμανούς

μετανάστες το 18ο αιώνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, οι επιτυχημένες προβλέψεις της Μαρμότας δεν ξεπερνούν το 39%.

Η Ημέρα της Μαρμότας, έγινε ευρέως γνωστή από την ομώνυμη κωμωδία του 1993 (Groundhog Day) με πρωταγωνιστή τον Μπιλ Μάρεϊ.

Στην ταινία "Η Μέρα της Μαρμότας", ο Phil Connors, ένας αλαζονικός μετερεωλόγος της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, παγιδεύεται με ένα μαγικό τρόπο στο χωροχρόνο.Έτσι βρίσκει τον εαυτό του αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά και αποφασίζει να δει τη ζωή αλλιώς για να ξαναγυρίσει...το ρολόι!

Πηγή: e-daily.gr, skai.gr

34 views0 comments
bottom of page