top of page
Search
  • Ecoweather

ΑΡΧΕΛΩΝ: Καταγραφή 5.383 φωλιών Καρέτα αλλά και 600 εκθαλασσώσεις νεκρών και τραυματισμένων χελωνών


Το 2016 ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, υλοποίησε προγράμματα καταγραφής και προστασίας φωλιών στη Ζάκυνθο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στην Κορώνη, στο Λακωνικό Κόλπο, στο Ρωμανό, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς.

Στις περιοχές αυτές υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά 5.383 φωλιές (σε περίπου 75 χλμ. παραλίας), και σε μεγάλο ποσοστό εφαρμόστηκαν ειδικά μέτρα προστασίας. Συνολικά το καλοκαίρι του 2016, οι φωλιές στα κομβικά σημεία της Ζακύνθου, Πελοποννήσου και Κρήτης, διπλασιάστηκαν.

Επίσης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα, το 2016 φιλοξενήθηκαν συνολικά 85 χελώνες, απελευθερώθηκαν 35 ενώ πέθαναν 26. Ήταν επίσης έτος με περισσότερες από 600 εκθαλασσώσεις νεκρών και τραυματισμένων χελωνών σε όλη την Ελλάδα!

Αυτά και άλλα σημαντικά και εντυπωσιακά στοιχεία για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντός μας θα δείτε στην εκδήλωση παρουσίασης του Αρχέλων για το 2016, που θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στις 18:00 το απόγευμα, στο φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου ΠΑΤΑΚΗ (Ακαδημίας 65), καλωσορίζοντας συγχρόνως και τη νέα χρονιά 2017 με την κοπή της πίτας .

Η συμβολή του εθελοντισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια του Συλλόγου, αφού 823 Εθελοντές από 31 διαφορετικές χώρες του κόσμου προσέφεραν πάνω από 20.000 ημέρες εργασίας.

Σύμφωνα με τον Αρχέλων, μια τυπική ημέρα εθελοντισμού περιλάμβανε πρωινή παρατήρηση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλασσίων χελωνών, μαγείρεμα μαζί με ιδιαίτερους ανθρώπους, ξεκούραση στην παραλία, ανταλλαγή ιδεών μετά από μια ευχάριστη και δημιουργική ημέρα στο βραδινό ομαδικό γεύμα. Το απόγευμα εμπλουτιζόταν με προετοιμασία και παρουσίαση σε συνεργαζόμενα ξενοδοχεία και φορείς καθώς και στους περιβαλλοντικούς σταθμούς του Συλλόγου ενώ η μέρα έκλεινε με την νυχτερινή παρατήρηση θηλυκών χελωνών.

Οι Υπεύθυνοι των Προγραμμάτων, από την πλευρά τους, ήταν επί εικοσιτετραώρου βάσεως στην πρώτη γραμμή για να επιβλέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος και να απαντάνε σε κάθε κλήση και έκκληση βοήθειας για την εκθαλάσσωση νεκρών χελωνών και παρακολούθηση φωλιών σε νέες περιοχές παντού στη νότια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα κατάφεραν να επιτύχουν πολλές φετινές και μελλοντικές υιοθεσίες τραυματισμένων χελωνών από μεγάλα ξενοδοχεία και φρόντισαν πάντα να είναι όλα στην εντέλεια χωρίς να ξεχνούν πόσο σημαντικός είναι ο σκοπός που εκπροσωπούν.

Ωστόσο, τονίζει ο Αρχέλων, αν και φέτος καταγράφηκε ανοδική πορεία του αριθμού των συμμετεχόντων εθελοντών (πλήρους και μερικής απασχόλησης), οι ανάγκες των προγραμμάτων αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ο αριθμός των εθελοντών δεν ήταν επαρκής.

Δείτε πως κατέγραψε ο φακός του "Roulias" τα μικρά χελωνάκια Καρέτα τη στιγμή που βγαίνουν από τη φωλιά τους στη Χρυσή Ακτή Μεσσηνίας.

Πηγή: Αρχέλων

28 views0 comments
bottom of page