top of page
Search
  • Ecoweather

Το Ποτάμι Σάμου που είναι γνωστό για τους καταρράκτες του διαθέτει και ιαματικές πηγές


Ο παραθαλάσσιος οικισμός Ποτάμι βρίσκεται δυτικά του Καρλοβάσου της Σάμου. Είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, για τα καταγάλανα νερά του αλλά και λόγω των καταρρακτών, που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την παραλία.

Πριν από 40 περίπου χρόνια οι ντόπιοι διαπίστωσαν την ύπαρξη ιαματικών πηγών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη διάνοιξη σήραγγας στο τέρμα της οποίας βρέθηκαν 2 πηγές: Μια μεγάλη και μια μικρή, μέσης θερμοκρασίας 34 έως 36 βαθμών, σε άλλη δε μεταγενέστερη εξέταση βρέθηκαν 29-30 βαθμοί και πήραν το χαρακτηρισμό θερμομεταλλικές ισχυρά ραδιενεργές 265 μονάδων MOCHE ή 964 ΕΜΑΝ υποχλωροδιούχες και ιωδιούχες.

Όμως οι αποκαλυφθείσες πηγές φαίνεται ότι δεν ήταν οι κύριες πηγές, αλλά δευτερεύουσες, δε συνεχίστηκε όμως η διάνοιξη της σήραγγας από έλλειψη χρημάτων. (Πηγή: Κώστας Καμπούρης "Το χρονικό της Σάμου").

Για πρώτη φορά από το 1958 που ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της σήραγγας, ξεκινά μια οργανωμένη διαδικασία με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμιακό Βήμα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά στην αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ποταμίου, με την κατάθεση από το δήμαρχο Σάμου του σχετικού φακέλου, στην υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά. Ο φάκελος αφορά στην αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών και αποτελεί συνέχεια στων σχετικών μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις πηγές τους τελευταίους μήνες και τα αποτελέσματα αυτών που κατέδειξαν τόσο την ύπαρξη ιαματικού πόρου όσο και την επάρκεια αυτού.

«Η αναγνώριση και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ποταμίου αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Καρλοβάσου, αλλά και όλου του νησιού, καθώς οι πηγές αποτελούν έναν αναπτυξιακό πόρο που πρέπει να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η κατάθεση του φακέλου αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε τη διαβεβαίωση της αρμόδιας υπουργού ότι η διαδικασία θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Για πρώτη φορά, μετά από σαράντα και πλέον χρόνια (από το 1958, όταν ολοκληρώθηκε η σήραγγα) ξεκινά μια οργανωμένη διαδικασία αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών από την οποία προσδοκούμε σημαντικά οφέλη» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Σάμου.


137 views0 comments
bottom of page