top of page
Search
  • Ecoweather

Εγκαίνια του πρώτου πανευρωπαϊκού Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης


Το πρώτο “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης” δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αντίστοιχο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το πάρκο λειτουργεί στο χώρο του πρώην “Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Τα επίσημα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και προσωπικοτήτων κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Πάρκο Ανακύκλωσης έχει ως στόχο να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η λειτουργία του είναι απολύτως σύμφωνη τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών.

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία που θα λειτουργεί «Πολυκέντρο Ανακύκλωσης».

Το Πάρκο περιλαμβάνει ακόμη:

  • Έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών

  • Οικολογική λίμνη

  • Εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  • Εργαστήρι καλλιτεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου θα κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών

  • Χώρος περιβαλλοντικών παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος

  • Μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου.

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, κύριος Νίκος Σαράντης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που στο Δήμο μας δημιουργήθηκε ένας μοναδικός «Πολυχώρος Ανακύκλωσης», που συνδυάζει την εκπαίδευση και την ανακύκλωση, με την αναψυχή και το παιχνίδι.

Είμαστε σίγουροι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τους άλλους Δήμους και την ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θα καταφέρουμε να συμβάλλουμε στην επίτευξη των εθνικών στόχων ανακύκλωσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι με την έναρξη λειτουργίας του Πάρκου Ανακύκλωσης θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο εκκίνησης των προσπαθειών για την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας».

Πηγή: athensvoice.gr

163 views0 comments
bottom of page