top of page
Search
  • Ecoweather

Green Week 2017: Κυκλική οικονομία, πράσινες θέσεις εργασίας


Από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, κατά τα διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που θα επικεντρωθούν στις νέες και καινοτόμες πράσινες δεξιότητες και την επαγγελματική κατάρτιση που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας. Η πολιτική της ΕΕ ενθαρρύνει τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας όπως, την αποκατάσταση της φύσης, τη γεωργία και τον οικολογικό τουρισμό.

Υποστηριζόμενη από τις περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία γίνεται πραγματικότητα. Πλέον οι εταιρείες αναπτύσσουν νέα, βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και επεκτείνουν τις αγορές τους ενώ προσαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αποτελεσματική χρήση των πόρων και αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ο τομέας των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών (EGSS) παρουσιάζει σταθερή επίδοση όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης παρά την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στον τομέα των κατασκευών, η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία θα απαιτήσει νέες δεξιότητες, από τους αρχιτέκτονες που χρειάζεται να εκπαιδευτούν στον οικολογικό σχεδιασμό αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα υλικά. Επομένως, η προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την επιτυχή μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία.

Η επίσημη τελετή έναρξης της Πράσινης Εβδομάδας θα γίνει αύριο στη Μάλτα με βασικό θέμα των εργασιών της τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί διάσκεψης κορυφής Green Jobs και θα απονεμηθούν τα βραβεία Green LIFE στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την καινοτομία στον τομέα των υδάτων, θα εξεταστεί το πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και πώς οι επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ μπορούν να επεκτείνουν τις αγορές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας π.χ. στην προστασία και αποκατάσταση των θαλασσών και των ακτών, την υδατοκαλλιέργεια, τον τουρισμό και την ενέργεια των ωκεανών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδήλωση για τις πράσινες θέσεις εργασίας στις πόλεις: Η αειφόρος αστική ανάπτυξη διασφαλίζει ότι οι πόλεις θα γίνουν πιο ζωντανές, ενώ παράλληλα θα τονώσουν την καινοτομία και θα δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας.

Η Πράσινη Εβδομάδα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Πράσινων Πρωτευουσών και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Βίβλου στη φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα του Έσσεν.

15 views0 comments
bottom of page