top of page
Search
  • Ecoweather

Τα πρώτα χελωνάκια της σεζόν έκαναν την εμφάνισή τους στη Ζάκυνθο


Τα πρώτα νεογέννητα χελωνάκια για τη φετινή σεζόν άφησαν τα ίχνη τους στη Ζάκυνθο, ανακοίνωσε η οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ.

Οι νεοσσοί βρέθηκαν στην άμμο την Παρασκευή 21 Ιουλίου και είναι οι πρώτοι τόσο της Ζακύνθου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας!

Τις επόμενες μέρες και άλλοι νεοσσοί εκκολάφθηκαν από την ίδια φωλιά, σηματοδοτώντας επίσημα την περίοδο εκκόλαψης για φέτος.

Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια του απειλούμενου είδους θα φτάσει στην ενηλικίωση, γι΄αυτό και η προστασία τους έχει μεγάλη σημασία.

Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά ακολουθούν το πιο δυνατό φως, επομένως τα φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στη θάλασσα.

Για αυτό το λόγο οι εθελοντές της οργάνωσης τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντάς τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν.

Κυπαρισσιακός κόλπος

Το Σάββατο 22 Ιουλίου εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη από νεογέννητα χελωνάκια και στον Κυπαρισσιακό κόλπο που εξήλθαν από τις φωλιές τους και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα.

Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο.

Πηγή: ΑΡΧΕΛΩΝ

10 views0 comments
bottom of page