top of page
Search
  • Ecoweather

Ο Σαρωνικός εκπέμπει SOS : Τεράστιο το μέγεθος καταστροφής στις ακτές της Σαλαμίνας από το ναυάγιο τ


Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η ρύπανση στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας, εξαιτίας της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής, στα ανοικτά του Σαρωνικού.

Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2.570 τόνους καυσίμων στην περιοχή και η βύθισή του ενδεχομένως να έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ρύπανση που έχει καταγραφεί ποτέ στα ελληνικά ύδατα.

Όλη η ακτογραμμή, από την Κυνοσούρα έως και τον οικισμό των Σεληνίων έχει «μαυρίσει» από το πετρέλαιο. Οι παραλίες στην περιοχή των Σεληνίων ερήμωσαν σε έκταση 4 χιλιομέτρων: μια εκτεταμένη παχύρευστη μάζα πετρελαίου έχει καλύψει τα πάντα και η οικολογική καταστροφή είναι πρωτοφανής για τη Σαλαμίνα, εάν όχι για ολόκληρη τη χώρα.

Ο Παναγιώτης Γρηγορίου, υπεύθυνος σε θέματα ενέργειας της Greenpeace, έκανε λόγο στην Greenagenda.gr , για μία τεράστια περιβαλλοντική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή, που, δυστυχώς, δεν αποτελεί πρόβλημα ολίγων ημερών. Όπως εξήγησε, «εμπειρικά είναι εφικτό να ανακτηθεί μόνο το 15% της ποσότητας του πετρελαίου που διέρρευσε στη θάλασσα και, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του θα βρίσκεται στο οικοσύστημα σε βάθος δεκαετιών. Σοβαρό, επίσης, θα είναι το πρόβλημα για τα μικρά ψάρια και τα αυγά τους, αφού η ρύπανση, μέσω του πλαγκτόν, μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, «θα πρέπει να δοθεί ένας αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση της ρύπανσης πριν "γαλακτοποιηθεί" τις επόμενες ημέρες το πετρέλαιο, μια εξέλιξη που θα γίνει ορατή με την αλλαγή χρώματος από μαύρο σε καφέ. Ακόμη, και στις ακτές πρέπει όλα να γίνουν προσεκτικά και γρήγορα πριν τα πετρελαιοειδή απορροφηθούν από το έδαφος».

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης της περιοχής, καθώς και οι ψαράδες. Την ίδια στιγμή, η έντονη δυσοσμία που αναδύεται, ιδίως στην περιοχή των Σεληνίων, καθίσταται απαγορευτική για οποιονδήποτε θέλει να προσεγγίσει.

Πηγή: greenagenda.gr

Πηγή φωτογραφιών: newsit.gr, Eurokinissi

12 views0 comments
bottom of page