top of page
Search
  • Ecoweather

Ξεκίνησε η δειγματοληψία του ΕΛΚΕΘΕ για την πετρελαιοκηλίδα- σοκάρουν οι εικόνες του βυθού στο Σαρων


Ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ.

Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.

Παράλληλα, οι εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα το Αρχιπέλαγος και δείχνουν τον βυθό της Σαλαμίνας είναι σοκαριστικές: το πετρέλαιο έχει «κολλήσει» στον βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια, καταστρέφοντας, απ' όπου περνά, την υποθαλάσσια ζωή.

Υποβρύχια πλάνα από τη ΜΚΟ Αρχιπέλαγος καταγράφουν το μέγεθος της ρύπανσης στο βυθό του Σαρωνικού

Οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή μαζούτ, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, είναι ανυπολόγιστες και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσουν να υφίστανται για πολλά χρόνια ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

21 views0 comments
bottom of page