top of page
Search
  • Ecoweather

Νέα μελέτη για τις φάλαινες όρκα: Ο μισός πληθυσμός τους απειλείται με εξαφάνιση


Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των φαλαινών όρκα αναμένεται να εξαφανιστεί από τη μόλυνση των ωκεανών.

Οι απαγορευμένες ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες PCB που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε συστήματα μεταφοράς θερμότητας συνεχίζουν να απειλούν τον πληθυσμό των φαλαινών, ενώ η Αρκτική θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καταφύγιο για τα μεγάλα θηλαστικά.

Αν και οι ουσίες PCB έχουν απαγορευθεί εδώ και δεκαετίες εντούτοις συνεχίζουν να ρυπαίνουν τις θάλασσες και να μολύνουν την τροφική αλυσίδα. Οι φάλαινες όρκα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας είναι τα πλάσματα που πλήττονται σφοδρότερα από τις ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες, καθώς τα επίπεδα των ουσιών στο αίμα τους φτάνουν έως και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα. Οι ουσίες επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα των φαλαινών, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και ζημιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα τους.

Η νέα μελέτη του περιοδικού Science που παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian κατέληξε στην εκτίμηση ότι ο πληθυσμός των φαλαινών όρκα σε θάλασσες κοντά σε βιομηχανοποιημένες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Βραζιλία, μπορεί να εξαφανιστεί τα επόμενα 30 με 50 χρόνια.

35 views0 comments
bottom of page