top of page
Search
  • Ecoweather

Η Νέα Υόρκη απαγόρευσε επίσημα τις πλαστικές σακούλες από το 2020


Το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης ενέκρινε επίσημα την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε όλη την πολιτεία. Ο νόμος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προϋπολογισμού και καθιστά τη Νέα Υόρκη τη δεύτερη πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες που καταργεί τις σακούλες μίας χρήσης.

«Είμαι περήφανος που ανακοινώνω ότι όλοι μαζί τα καταφέραμε», δήλωσε ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ο οποίος όμως προ διετίας είχε μπλοκάρει παρόμοιο μέτρο.

Η απαγόρευση των πλαστικών σακουλών θα αρχίσει επίσημα την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους. Εκτός από την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, οι επιχειρήσεις εντός της πολιτείας θα μπορούν να χρεώνουν έως και πέντε σεντς για κάθε χαρτοσακούλα. Δύο σεντς από αυτή την επιβάρυνση θα καταλήγουν σε ένα ταμείο που θα επιτρέπει σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος να αγοράζουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει προς ένα ταμείο περιβάλλοντος.

Η μόνη άλλη αμερικανική πολιτεία που έχει περάσει έναν τέτοιο νόμο είναι η Καλιφόρνια, η οποία ξεκίνησε την απαγόρευση το 2016. Η Χαβάη έχει επίσης πρακτικά απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, καθώς οι περισσότερες κομητείες στην πολιτεία εφαρμόζουν ήδη την απαγόρευση.

Ενώ ο νέος νόμος αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων, δεν είναι ικανοποιημένοι όλοι οι κάτοικοι στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, αρκετοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την απαγόρευση και ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν τις πλαστικές σακούλες στο σπίτι. Κάποιοι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν επίσης ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους πελάτες να αγοράζουν χάρτινες σακούλες αντί για επαναχρησιμοποιούμενες, σύμφωνα με τους New York Times.

Τέλος, ορισμένοι ιδιοκτήτες τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης αλλά πιστεύουν ότι ένα μέρος της χρέωσης των πέντε σεντς θα πρέπει να επιστρέφει στα καταστήματα για να βοηθήσει με τα κόστη που σχετίζονται με την απαγόρευση.

Πηγή: naftemporiki.gr

10 views0 comments
bottom of page