top of page
Search
  • Ecoweather

Διάσκεψη για τον πνεύμονα του Πλανήτη


Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου χαρακτηρίζεται ως «πνεύμονας» του πλανήτη αφού παράγει από το 6% μέχρι το 20% του οξυγόνου του.

Εκτός από τη Βραζιλία και την Κολομβία, το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται στο Περού, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και τον Ισημερινό.

Καλύπτοντας πάνω από 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι τόσο μεγάλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα χωρέσουν σε αυτό 17 φορές και σε αυτό αντιστοιχεί τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Φιλοξενεί πάνω από 43.800 είδη φυτών και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια είδη εντόμων, πτηνών και ζώων, εκ των οποίων το 75% είναι σπάνια.

Περίπου 400-500 αυτόχθονες αμερικανικές φυλές ζουν σε αυτό, ενώ περίπου πενήντα από αυτές τις φυλές δεν είχαν ποτέ επαφή με τον έξω κόσμο!

Όσο αφορά την τραγωδία που πλήττει την περιοχή τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε εντέλει την Τρίτη 28/8 ότι είναι «ανοικτή» στην προσφορά οικονομικής βοήθειας «από ξένους οργανισμούς και ακόμη και χώρες» για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, υπό τον όρο όμως ότι αυτή θα ελέγχει τα κεφάλαια, μία ημέρα μετά την απόρριψη της προσφοράς που έκανε η G7.

Μόλις χθες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο ανήγγειλε διάσκεψη κορυφής των κρατών της Λατινικής Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου. Στόχος της συνάντησης να συμφωνηθεί κοινή πολιτική αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών του Αμαζονίου. Ταυτόχρονα, ο Μπολσονάρο, για ακόμα μία φορά, χλεύασε την προσφορά οικονομικής βοήθειας από την ομάδα των Επτά (G7), ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Είναι προφανές ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας προσπαθεί να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τα γειτονικά κράτη, και όχι με τα ευρωπαϊκά. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχθηκε με ενθουσιασμό την προσφορά τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη Χιλή, προκειμένου να συμβάλουν στην προσπάθεια πυρόσβεσης των πυρκαγιών που κατακαίνε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Μπολσονάρο ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη κορυφής των κρατών της Λατινικής Αμερικής, με την εξαίρεση της Βενεζουέλας, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όπως προαναφέρθηκε, στην πόλη Λετίτσια της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της Χιλής υποστήριξε πλήρως τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι η εθνική κυριαρχία των χωρών που μοιράζονται τον Αμαζόνιο πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Ο πρόεδρος Μπολσονάρο προσέθεσε ότι η εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας «δεν έχει τιμή, ούτε καν 20 τρισεκατομμύρια», σε μια σαφή αναφορά στην προσφορά των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου (G7) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Πηγή: kathimerini.gr

6 views0 comments
bottom of page