top of page
Search

Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

  • Ecoweather
  • 11 minutes ago
  • 2 min read

Οι σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν το κεντρικό Τέξας, προκάλεσαν βαρύτατο απολογισμό με περισσότερους από 100 νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των τοπικών αρχών.

Η κομητεία Κερ βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής από τις πλημμύρες στο Τέξας, με 84 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 28 ανηλίκων, ενώ συνολικά στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας οι απώλειες ανέρχονται σε 104 άτομα.

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια στις όχθες του ποταμού Γκουανταλούπε, όπου βρέθηκαν νεκρά 27 παιδιά και επιβλέποντες. Τη στιγμή της καταστροφής, στο χώρο βρίσκονταν περίπου 750 άτομα. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την απότομη άνοδο της στάθμης του ποταμού κατά 8 μέτρα μέσα σε μόλις 45 λεπτά, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Περισσότερα από 400 μέλη σωστικών συνεργείων, υποστηριζόμενα από ελικόπτερα και drones, εξακολουθούν να αναζητούν αγνοούμενους. Στην κοινότητα Χαντ, κοντά στην κατασκήνωση, διασώστες με βάρκες και δύτες ερευνούν τα νερά, ενώ εθελοντές, ακόμη και έφιπποι, ερευνούν τις όχθες για επιζώντες ή θύματα.


Πλημμύρες στο Τέξας: Αντιδράσεις



Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, προειδοποίησε για τον συνεχιζόμενο κίνδυνο νέων ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή, έχοντας ήδη κηρύξει το Τέξας σε κατάσταση καταστροφής ώστε να ενεργοποιηθούν ομοσπονδιακοί πόροι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις επικρίσεις για τις περικοπές στη χρηματοδότηση της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι τα προειδοποιητικά δελτία εκδόθηκαν έγκαιρα και με ακρίβεια, παρά τα κενά σε θέσεις εργασίας στο Τέξας.

Πολλοί κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης, ενώ γονείς και τοπικές κοινότητες ζητούν την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων συναγερμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μητέρας από το Σαν Αντόνιο που ξεκίνησε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την τοποθέτηση σειρήνων, τονίζοντας ότι ακόμη και λίγα λεπτά προειδοποίησης θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές.

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις, με ύψος έως 300 χιλιοστά ανά ώρα — ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτωσης της περιοχής. Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι τέτοια ακραία φαινόμενα εντείνονται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, η οποία αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των πλημμυρών, των ξηρασιών και των καυσώνων.

Το Τέξας βιώνει μια από τις πιο οδυνηρές φυσικές καταστροφές της ιστορίας του, με τις τοπικές κοινωνίες να θρηνούν και να ζητούν καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον.


 
 
 

Коментарі


Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio

bottom of page