||Πουλιά

Η ορνιθοπανίδα είναι πλούσια στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν καταγραφεί 442 είδη πουλιών που κατανέμονται στο κόκκινο βιβλίο σε 6 βασικές κατηγορίες: Τοπικά αναπαραγόμενα (242), χειμερινοί επισκέπτες (76), διερχόμενοι μετανάστες (29), τυχαίοι επισκέπτες (91), απροσδιόριστα (3) και εκλιπόντα (1 είδος- ο φραγκολίνος που ζούσε στην Κρήτη και τη Σάμο μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα (Χανδρινός 1992, Handrinos & Akriotis 1997).

Στην κατηγορία των πουλιών ως κρισίμως κινδυνεύοντα (critically endangered), ταξινομούνται 14 είδη, 17 είδη ως κινδυνεύοντα και 31 είδη ως τρωτά (πίνακας 1).

Μερικά από τα είδη που χαρακτηρίζονται ως κρισίμως κινδυνεύοντα είναι:

 1. Νανόχηνα (Anser erythropus)

Πηγή: www.gpeppas.gr

Διαχειμάζει στους υγροτόπους της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -ιδιαίτερα στο Δέλτα Έβρου και στη Λ. Κερκίνη. Η σοβαρότερη απειλή για το είδος είναι η λαθροθηρία.

 2. Σταχτόχηνα (Anser anser)

Πηγή: wikipedia.org

Η σταχτόχηνα φώλιαζε παλαιότερα σε πολλούς υγροτόπους (Δέλτα Έβρου, Λ. Ισμαρίδα, Λ. Κερκίνη, κ.ά.). Τώρα πια φωλιάζει μόνο στη Λ. Μικρή Πρέσπα.

 3. Φασιανός (Phasianus colchicus)

Πηγή: anemourion.blogspot.com

Το είδος έχει υποστεί δραματική μείωση και σήμερα ο μοναδικός του φυσικός πληθυσμός απαντάται μόνο στο Δέλτα Νέστου. Ο σημερινός πληθυσμός του, στο Δέλτα του Νέστου, ανέρχεται σε 100-200 αναπαραγόμενα άτομα (Σώκος & Μπίρτσας 2005).

 4. Γυπαετός (Gypaetus barbatus)

Ο γυπαετός είναι το σπανιότερο είδος γύπα στην Ελλάδα και σήμερα απαντάται στην Κρήτη. Έχουν πλέον απομείνει μόνο 30 γυπαετοί και 5-6 ενεργά ζευγάρια.

 

Η Ορνιθολογική Εταιρεία (http://www.ornithologiki.gr), που ιδρύθηκε το 1982, καθώς και το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, είναι οι μόνες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που με τα δεκάδες προγράμματα και δράσεις τους για τα πουλιά και τους βιοτόπους τους, προσπαθούν να μελετήσουν και να προστατέψουν την ελληνική ορνιθοπανίδα.

Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio