||Τι είναι τα σύννεφα και πώς σχηματίζονται;

Τα σύννεφα αποτελούνται από υδροσταγονίδια ή κρυστάλλους ή και από τα δύο μαζί, και σχηματίζονται στην τροπόσφαιρα, σε ύψη μεταξύ 300- 12000 μέτρων.

Καθώς ο αέρας ανέρχεται στην ατμόσφαιρα, ψύχεται και οι υδρατμοί που τον αποτελούν συμπυκνώνονται -σχηματίζοντας υδροσταγονίδια- ή στερεοποιούνται –σχηματίζοντας παγοκρυστάλλους-. Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν επίσης μικροσκοπικά σωματίδια, όπως σκόνη ή αλάτι, γνωστά ως αερολύματα ή αλλιώς πυρήνες συμπύκνωσης (aerosols). Τα υδροσταγονίδια κολλούν πάνω στα aerosols δημιουργώντας τις σταγόνες νερού που στη συνέχεια συσσωματώνονται με άλλες σταγόνες σχηματίζοντας τα νέφη.Τα νέφη σχηματίζονται όταν ο αέρας είναι κορεσμένος, δηλαδή δεν μπορεί να κρατήσει άλλους υδρατμούς. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

 

1. Όταν η ποσότητα υγρασίας του αέρα αυξάνεται σε τέτοιο σημείο ώστε ο αέρας να μην μπορεί να κρατήσει άλλους υδρατμούς, για παράδειγμα μέσω της εξάτμισης.

2. Όταν ο αέρας ψυχθεί στο σημείο δρόσου (dew point) που είναι η θερμοκρασία  που συμβαίνει η συμπύκνωση. Τότε και πάλι ο αέρας δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλους υδρατμούς. Αυτός είναι και ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη δημιουργία των νεφών.

Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio