||Τι είναι το χαλάζι;

Υετός από μικρές σφαίρες ή κομμάτια πάγου διαμέτρου από 5 ως 50mm, μερικές φορές και μεγαλύτερης. Δημιουργείται μέσα σε σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης όπου τα ανοδικά τους ρεύματα μεταφέρουν τις σταγόνες από την βάση του νέφους σε περιοχές με θερμοκρασίες μικρότερες του σημείου παγοποίησης με αποτέλεσμα να παγώνουν. Οι σταγόνες τότε παρασυρόμενες από το καθοδικό ρεύμα αρχίζουν να λιώνουν καθώς διέρχονται σε θερμότερα στρώματα αέρα προς τη βάση του νέφους. Αν αυτή η διαδικασία επαναληφθεί πολλές φορές οι σταγόνες αποκτούν ένα περίβλημα πάγου. Όταν το βάρος του χαλαζιού είναι τέτοιο ώστε να μην μπορεί να παρασυρθεί από τις ανοδικές κινήσεις του νέφους, πέφτει στο έδαφος. Έτσι το χαλάζι σε αντίθεση με τα παγοσφαιρίδια (ice pellets),παρουσιάζει πολλές διαστρωματώσεις και πέφτει πάντα από σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (convective clouds), δηλαδή από cumulonimbus (Cb) και γι αυτό αναφέρεται σαν όμβρος χαλαζιού (SHGR).

 

 

Ανάλογα με την έντασή του χαρακτηρίζεται ως:

1. Ελαφρύς όμβρος χαλαζιού (light hail shower –SHGR)

2. Μέτριος όμβρος χαλαζιού (moderate hail shower SHGR) και

3. Έντονος όμβρος χαλαζιού (heavy hail shower +SHGR)

Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio