||Χλωρίδα

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά και 894 σπάνια ή απειλούμενα.

 

Το ποσοστό ενδημισμού των φυτικών ειδών της χώρας μας ανέρχεται στο 18% και θεωρείται το υψηλότερο – σε σύγκριση με την έκταση της Ελλάδας- από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα περισσότερα ενδημικά είδη απαντώνται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα. Η ελληνική χλωρίδα είναι ξεχωριστή και συγκρίνεται με την χλωρίδα του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, μιας περιοχής που θεωρείται μοναδική για την ποικιλία της χλωρίδας της.

 

Η χλωρίδα της Πάρνηθας για παράδειγμα, περιλαμβάνει σχεδόν 1.100 taxa (δηλαδή είδη και υποείδη μαζί), όσα έχει όλη η Σκανδιναβία! Επιπλέον, από τα 1.100 taxa τα 92 είναι ελληνικά ενδημικά (Πηγή: www.parnitha-np.gr)

 

Τα σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών καταγράφονται στο red book (βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας, 2009) από την Ελληνική Βοτανική Εταιρεία.

Μερικά σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών

 

Paeonia mascula _ Άσπρη παιώνια

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχουν εντοπιστεί σε απόμακρες περιοχές της Πάρνηθας και αριθμούν περίπου τα 70 άτομα. Είναι απειλούμενο είδος και χρειάζεται άμεση προστασία.

 

Lilium chalcedonicum _ Κόκκινος κρίνος

Είναι πολύ απειλούμενο είδος και έχει 4 μικρούς πληθυσμούς στην Πάρνηθα.

Cephalanthera cucullata _ Ορχιδέα

 

 

Η ορχιδέα Cephalanthera cucullata φύεται σε δασώδη μέρη στα βουνά όλης της Κρήτης, σε υψόμετρο 700-1500 m, και πουθενά αλλού στον πλανήτη. 

 

Hypericum aciferum

 

 

 

 

 

 

 

 

Το είδος Hypericum aciferum φύεται μόνο σε παραθαλάσσια βράχια στην περιοχή Σφακίων ( ανάμεσα στη Σούγια και στην Αγία Ρουμέλη) στη νοτιο-δυτική Κρήτη, και πουθενά αλλού στον πλανήτη. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο και τα άνθη του είναι μικρά και κίτρινα. Στα πλαίσια του προγράμματος CRETAPLANT, μικρο-απόθεμα του φυτού ορίστηκε σε μια έκταση 65 στρεμμάτων στην περιοχή Φουρνωτή δυτικά της Αγίας Ρουμέλης.

Πηγή: www.parnitha-np.gr                    

Πηγή: simplylife.gr      

Πηγή: simplylife.gr

Πηγή: www.parnitha-np.gr                 

Τα κοινωνικά μας δίκτυα

To ecoweather είναι ένα μετεωρολογικό και περιβαλλοντικό magazino. 

Με ξεχωριστή στήλη για την πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου επιδιώκει να ενημερώνει υπεύθυνα και αξιόπιστα τους αναγνώστες του.

 

Μέσα στις σελίδες του μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για τα καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και να ενημερωθεί για τις περιβαλλοντικές δράσεις στον τόπο μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Με τα άρθρα του, το ecoweather σκοπεύει να παρουσιάζει μετεωρολογικά και οικολογικά νέα, αλλά και να αναδεικνύει τα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλοντας έτσι, στην προστασία του φυσικού μας περίγυρου.  

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Instagram Social Icon
Μοιραστείτε τις σκέψεις σας
για επικοινωνία & προτεινόμενα θέματα

Μαρία Γιάνναρου

Περιβαλλοντολόγος - Μετεωρολόγος

Email : mgiannarou@gmail.com​​​

 

 

 

© 2016 by FM studio