top of page
Search
  • Ecoweather

Κατάσταση κλίματος 2019- Έκθεση Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας


Στη δημοσιότητα δόθηκε στις 10/03/2020 η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Γενικοί Γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας WMO σχετικά με την κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος το 2019.




Η δια-υπηρεσιακή έκθεση του WMO επικεντρώνεται σε κλιματικούς δείκτες όπως η διαρκώς αυξανόμενη θέρμανσης της ξηράς και των ωκεανών, η ανύψωση των επιπέδων της θάλασσας, και το λιώσιμο των πάγων. Περιγράφει τις επιδράσεις τους στους τομείς της ανάπτυξης, της υγείας, της μετανάστευσης και μετακίνησης πληθυσμών, της ασφάλειας των τροφίμων και των οικοσυστημάτων σε ξηρά και θάλασσα.

To 2019 ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής κατά 1.1°C, φαίνεται πως δεν βρισκόμαστε σε σύγκλιση με τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων και να κρατήσουμε την αύξηση κάτω από 2°C ως το τέλος αυτού του αιώνα.

Με το 2019 ολοκληρώθηκε μια δεκαετία με:


  1. Ραγδαία παγκόσμια θέρμανση, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, αφού και το 2020 ξεκίνησε με ρεκόρ ζέστης.

  2. Ραγδαία ανύψωση της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως, που έχει φτάσει στην υψηλότερη τιμή από την αρχή των μετρήσεων καθώς τα στρώματα πάγου και οι παγετώνες συνεχίζουν να λιώνουν

  3. Ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών με ευρύτατους θαλάσσιους "καύσωνες". H θέρμανση, η αύξηση της οξύτητας και η μείωση διαθέσιμου οξυγόνου στους ωκεανούς έχουν προκαλέσει βαρύτατη βλάβη στα θαλάσσια οικοσυστήματα και ιδιαίτερα στους κοραλιογενείς υφάλους.

  4. Σφοδρά καιρικά φαινόμενα, κύματα καύσωνα, ξηρασία και πλημμύρες έπληξαν όλες τις ηπείρους. Περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη χρονιά βρέθηκαν εκτεθειμένοι στην θερμοπληξία και στον υποσιτισμό και τις σοβαρές ελλείψεις νερού.

  5. Καταστροφικές ανθρώπινες, περιβαλλοντολογικές και οικονομικές επιπτώσεις, λόγω τροπικών κυκλώνων ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι Μπαχάμες, η Ιαπωνία και η Μοζαμβίκη.

  6. Δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν για πρώτη φορά στην Αρκτική ενώ καπνοί από τις φωτιές της Αυστραλίας διέτρεξαν όλη την υφήλιο. Εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη μόλυνση του αέρα ενώ οι αλλαγές στις κλιματικές αλλαγές έχουν ενισχύσει επιπλέον την εξάπλωση ασθενειών όπως ο Δάγκειος πυρετός που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών.

  7. Αύξηση του υποσιτισμού μετά από δεκαετίες σε σταθερή πτώση

  8. Εσωτερικές μετατοπίσεις του 70% του πληθυσμού το 2019, που εκτιμάται ότι σχετίζεται με καταστροφές που προήλθαν από το κλίμα.

  9. Συγκεντρώσεις σε επίπεδο ρεκόρ των αέριων του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα

Η κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος το 2019 όπως παρουσιάζεται από το WMO είναι δυσοίωνη για τις επόμενες γενιές και επιβάλει άμεσες και περισσότερες δράσεις για το κλίμα.


Πηγές: WMO, Meteo.gr

5 views0 comments
bottom of page